Mesto chce dopravným značením vytvoriť bezpečnejšie cyklokoridory

02.08.2012 Prešov

Prešov 1. augusta (TASR) – Mesto Prešov chce v najbližšej budúcnosti vytvoriť viac priestoru pre cyklistov, čo by zároveň znamenalo bezpečnejšiu dopravu po jednotlivých uliciach. Prepájanie cyklistických cestičiek na území mesta sa začne v najbližších týždňoch realizáciou dopravného značenia pre cyklokoridory, ktoré bolo prerokované a odsúhlasené dopravným inšpektorátom.
Podľa vedúcej oddelenia dopravy, energetiky a životného prostredia na MsÚ v Prešove Adriany Compeľovej, snahou radnice je zvýšiť podiel cyklistickej dopravy v meste, návrat k opätovnému využívania bicykla ako každodenného dopravného prostriedku.
„Z tohto dôvodu sme ako pilotnú etapu rozširovania cyklocestičiek a cyklokoridorov zvolili prepojenie základných severojužných koridorov. V rámci jestvujúcej cestnej infraštruktúry sa začne vyznačovaním zvislého a vodorovného značenia," vysvetlila Compeľová.
Primátor mesta Pavel Hagyari označil cyklistickú dopravu nielen za ekologickú a zdravú, čo dokazuje aj jej presadzovanie v európskych mestách.
„Je to trend, máme záujem vytvoriť bezpečné koridory na cestu do centra mesta, prepojiť centrum a jednotlivé sídliská a tým dať možnosť cykloturistom, aby sa mohli bezpečne dostať do oddychových a relaxačných zón," uviedol dnes primátor a zdôraznil, že v ďalších etapách bude potrebné dobudovať ďalšie cyklotrasy.
Na základe pripravovaných prepojení bude od Rusínskej ulice cyklokoridor pokračovať po ceste na Kuzmányho, po západnom chodníku Masarykovej ulice, ďalej v jestvujúcich odstavných pruhoch na Hlavnej ulici až po pešiu zónu.
Na Hlavnej ulici sa jednou vetvou cyklokoridor odkloní na Weberovu a Kúpeľnú ulicu a okolo Prešovskej univerzity cez most ponad Torysu sa napojí na jestvujúcu cyklocestičku.
Ďalšia vetva cyklokoridoru bude vedená na sídlisku Sekčov a na Solivare po ulici L. Novomeského v jestvujúcich odstavných pruhoch, ďalej cez časť Kysuckej a Smetanovej ulice v smere na Kutuzovovu ulicu.
„Cyklokoridory sú vedené striedavo v priestoroch spolu s chodcami, prípadne s motoristickou dopravou, preto je nevyhnutné vzájomné rešpektovanie sa jednotlivých účastníkov cestnej premávky," upozorňuje Compeľová. Doplnila, že práce budú realizované z rozpočtu mesta vo výške cca 14.000 eur.
V súčasnosti má mesto Prešov na svojom území vybudovaných asi 10 kilometrov samostatných cyklocestičiek, orientovaných severojužne v dvoch základných koridoroch.
 

Vyberte región

mark